Er zijn verschillende punten om rekening mee te houden bij het bedenken van een nieuwe domeinnaam voor je website. Het uitzoeken van een passende url is erg belangrijk, om op termijn goede prestaties te behalen met je website! Denk bijvoorbeeld aan het feit, dat een websitenaam makkelijk te onthouden moet zijn. Zo is het voor bezoekers heel eenvoudig om deze te delen met kennissen, familieleden of vrienden. Het zorgt ervoor dat een grotere groep mensen naar je website trekt. In dit artikel beschrijven we de beste manieren om tot een goede domeinnaam te komen.
Zorg dat de websitenaam aansluit op je doelgroep
Bij het bedenken van leuke advertenties is het belangrijk, dat deze advertenties aansluiten bij de doelgroep van je organisatie. Wanneer een potentiƫle klant zich niet in de advertentie kan vinden, zal deze je bedrijf al snel links laten liggen. Datzelfde geldt voor de (domein)naam van je website. Je kunt bijvoorbeeld voor een hele hippe (domein)naam kiezen, om een jong publiek aan te trekken. De kans is echter groot dat deze het bij zakelijke partijen minder goed zal doen. Andersom is een te zakelijke domeinnaam niet geschikt voor een bedrijf, die zich richt op een jongere doelgroep.
Houd een url kort en krachtig
Minstens zo belangrijk als de stijl van een domeinnaam, is ook de lengte hiervan! Eerder werd al beschreven dat een url makkelijk te onthouden moet zijn. Het spreekt voor zich, dat dit bij een korte websitenaam makkelijker is dan bij langere domeinnamen. Tegelijkertijd moet voorkomen worden, dat er verwarring kan ontstaan over de schrijfwijze van een url. Probeer de domeinnaam daarom zo eenvoudig mogelijk te schrijven. Het gebruik van koppeltekens of bijvoorbeeld cijfers wordt om deze reden afgeraden. Dit kan het onnodig moeilijk maken om de websitenaam door te geven.
Bekijk of de domeinnaam nog beschikbaar is
Tot slot is het belangrijk om te controleren of een url nog beschikbaar is, als je deze eenmaal bedacht hebt. Er zijn handige tools, waarmee je binnen een oogopslag ziet of een domeinnaam beschikbaar is. Vaak kun je ook direct kijken of een .com- of .be-variant nog wel beschikbaar is. Zorg dat dergelijke variaties op je .nl-domeinnaam direct geregistreerd worden, om te voorkomen dat concurrenten deze websitenaam kunnen gebruiken. Kijk hier naar een voorbeeld van een dergelijke tool, bij een betrouwbare aanbieder van domeinnamen. Heb jij al een leuke domeinnaam op het oog?