Adverteren is een echt vak apart. Er zijn een hoop mensen die een Google Ads campagne voor je kunnen opzetten, maar het echte optimaliseren van de details is lang niet voor iedereen weggelegd. Daarom lees je in deze blog 3 slimme manieren om te adverteren.
1. Guerilla marketing
Guerilla marketing is een vorm van marketing die met beperkte middelen hoge resultaten behaald. Wat precies de boodschap is verschilt per bedrijf, maar online zijn er legio voorbeelden te vinden van hoe andere bedrijven dat gedaan hebben. Zo heeft de McDonalds een keer een zebrapad omgetoverd tot een medium friet bakje. Nu hoef jij echt niet allemaal zebrapaden te gaan schilderen, maar deze vorm van marketing speelt zich dus vaak wel af in de publieke ruimte. Wil jij eens testen of deze vorm van marketing voor jou werkt? Dan kun je beginnen met kleine stickers drukken en deze op allerlei lantaarnpalen plakken. Als je er een QR code op zet kun je bovendien ook goed meten wat voor effecten deze campagne hebben opgeleverd.
2. Viral marketing
Deze vorm van marketing is nog niet zo heel oud, omdat dit samengaat met de ontwikkeling van social media. We hebben allemaal wel van de ice bucket challenge of wat recentelijker de sprite challenge gehoord. Dit is een perfecte vorm van viral marketing. Mensen proberen de challenge zelf ook te doen en zetten dit op social media, waardoor jouw merk continue in beeld is bij een grote doelgroep. En dat helemaal gratis! Het nadeel is wel dat je hier nooit een garantie hebt dat jouw challenge ook daadwerkelijk viral gaat. Je zult dus goed moeten nadenken en misschien ook wel de hulp van een influencer moeten inschakelen om wat tractie te creëren.
3. Earned media
Deze vorm van media en marketing is vaak gratis. Door zelf iets heel goed te doen gaan andere mensen over jouw brand schrijven waardoor je in de media terecht komt. Je kunt dit ook zelf in handen nemen door zelf persberichten te gaan schrijven en deze aan te melden bij nieuwswebsites. Dit kan al zijn vanwege een speciale actie die je hebt, of iets unieks dat je met jouw bedrijf bereikt hebt. Houd er wel rekening mee dat iets daadwerkelijk nieuwswaarde moet hebben. Als dit ontbreekt is de kans dat nieuwsredacties het persbericht overnemen erg klein.