Als je eenmaal op het punt bent beland dat je je webwinkel idee hebt opgezet in een goed werkende webwinkel, is het van belang om aan de slag te gaan met de marketing. Je kan nog zo’n mooie winkel hebben, als er niemand komt dan verkoop je natuurlijk weinig. We leggen je graag uit hoe je het beste kan beginnen en waar je op moet letten bij het uitvoeren van marketing voor webwinkels.
Begin met marketingkanalen die weinig kosten
Over het algemeen wordt aangeraden om te beginnen met marketingkanalen die niet al te veel budget vergen, denk bijvoorbeeld aan het adverteren op Marktplaats en het opbouwen van zoekmachine optimalisatie zodat je hoger in de zoekmachines komt. Ook social media kan een marketingkanaal zijn dat weinig geld hoeft te vergen maar vaak wel een hoop tijd.
Zorg dat je webwinkel optimaal werkt
Voordat je van start gaat met de marketing van je webwinkel is het belangrijk om er zeker van te zijn dat alles goed werkt. Je investeert namelijk harde euro’s in de marketing en je wilt dat het rendement op deze euro’s zo hoog mogelijk is. Zodat je kan groeien en verder kan uitbreiden. Het is daarom van belang om je webwinkel van tevoren helemaal goed uit te testen. Je kan hiervoor diverse tools inzetten maar vaak is het nog beter om handmatig of met hulp te controleren of alle links goed werken, alle teksten goed geschreven zijn et cetera.
Conversie-optimalisatie wordt onderschat
Wat we vaak merken bij beginnende webwinkeliers, is dat conversie-optimalisatie nog wel eens wordt onderschat. Conversie optimalisatie bevat kort gezegd, dat bezoekers eenvoudig producten kunnen vinden en bestellen. Je moet het de bezoekers zo makkelijk mogelijk maken, dan zou je meer klanten overhouden. Het is tegenwoordig niet meer voldoende om een leuke website op te zetten en je producten erop te zetten. Alles moet optimaal werken want bezoekers houden er niet van om te veel tijd te besteden, dan bestellen ze het liever ergens anders.
Meten is weten
Als je eenmaal gestart bent met een aantal marketingkanalen dan is het natuurlijk belangrijk om het rendement in de gaten te houden. Dit kan je bijvoorbeeld doen door regelmatig je Analytics data onder de loep te nemen. Vraag je daarbij af, welke kanalen zorgen voor het meeste verkeer? En welke kanalen zorgen voor de meeste kopers? Op die manier kan je uitbreiden in de kanalen die goed gaan, en dingen die minder goed gaan beperken of helemaal niet meer doen.
Zoekmachine optimalisatie blijft belangrijk
Als je webshop goed wordt gevonden in de zoekmachines dan levert dat vaak een hoop organische bezoekers op. Hier hoef je dus niet extra voor te betalen. Het kan wel een hoop tijd kosten voordat je website eindelijk geoptimaliseerd is voor de zoekmachines. Dit doe je door middel van SEO, ook het vergaren van kwalitatieve en relevante links is hier een onderdeel van. Voor veel webshops is dit van levensbelang omdat het niet veel budget vergt en toch voor veel betalende klanten zorgt.