Wie privé of zakelijk producten aanschaft in webshops of bij grote verkoopplatforms, kan veel tijd en geld besparen door gebruik te maken van EAN codes. Want het blijft altijd de vraag als je op het eerste gezicht identieke producten in verschillende webshops ziet, of het wel om dezelfde producten gaat. Op de foto’s bij de producten is dat meestal niet te zien. De kans is groot dat je kiest voor het goedkoopste product, en dat dit achteraf toch net een beetje anders blijkt te zijn dan waar je naar op zoek was.
EAN codes wijzen de weg
Zoeken op EAN codes maakt een eind aan alle twijfel over het product. Deze codes worden gekocht door de producent of de verkoper van de producten. Elk product wordt gekoppeld aan een eigen code, en aan een overzicht met de kenmerken van het product. Dit product kan vervolgens op vele verschillende verkoopplatforms worden aangeboden. Op elk platform wordt diezelfde product code vermeld. Voor de verkoper is dat fijn, want door de codes kunnen klanten hun producten snel vinden. Voor de klanten is het ook prettig, want zij kunnen het product bij de goedkoopste aanbieder kopen.
Zijn EAN codes verplicht?
EAN codes worden in alle landen van Europa geaccepteerd. Verkopers kunnen hun producten dus internationaal verkopen en dat kan met behulp van dezelfde code. Het is bij veel grote verkoopplatforms verplicht om EAN codes bij de producten te plaatsen. Dat kun je als verkoper zelf regelen. Het koppelen van zo’n code gaat heel snel. De codes zijn te koop bij diverse sites. Je kiest daar het aantal codes dat je wilt gebruiken. Nadat de codes zijn betaald worden ze per e-mail toegestuurd. Je moet ze dan nog zelf koppelen aan je producten en de product kenmerken invoeren.
EAN codes zijn niet gratis
Voor ondernemers is het lucratief om hun artikelen te voorzien van EAN codes en te koop aan te bieden via de grote platforms. De codes moeten ze zelf aanschaffen. Dat is geen bezwaar, want de prijs van de codes is erg laag. Nadat een ondernemer voor elk artikel een code heeft gekocht moet hij de code en de artikelen aan elkaar koppelen. Dat wordt gedaan in een centraal registratiesysteem. Tegelijkertijd heeft hij de gelegenheid om alle kenmerken van de artikelen in het systeem in te voeren. Een webwinkel heeft dan, door alleen het EAN nummer in te voeren, meteen alle informatie over het product voorhanden.